BIZ_Berlin

cultural

Idea

The new visitor center in Berlin takes the form of a solid block, with programs carving in and forming spaces. The gesture and resulting language makes a contextural reference to the juxtoposition of glass and stone in the historic Reichstag Building.

Three main gestures are expressed in the building’s façade: the entrance, the auditorium facing the Reichstag, and the exit. Each one of them as an identifiable void in the solid body. The entrance and exit refer to the circulation on the ground level, and hints at the underground passage, while the auditorium is elevated to the second level and relates to the sky and the view of Reichstag.

Location: Scheidemannstraße 5, 10557 Berlin, Germany

Client: Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit

Size: 62000 SF

Team: Eran Chen, Bernhard Stocker, Elizabeth Snow, Juan Roque Urrutia, Steven Kocher